Παγκοινωτικοί εορτασμοί προς τιμή της Αγίας Αικατερίνης προστάτιδος της εκτοπισμένης εδώ και σαράντα πέντε χρόνια κοινότητας Γερανιού Αμμοχώστου Κύπρου

ορτασμοί προς τιμή της Αγίας Αικατερίνης


Μεγάλη τιμή έλαχε σε μας τούτες τις μέρες κατά τους εορτασμούς της κοινότητάς μας προς τιμή της Αγίας Αικατερίνης. Είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, τον Αιδεσιμώτατο κ. Σταμάτιο, που συνόδευε το κ. Ευγένιο, τον Πρωτοπρεσβύτερο κ. Νικόλαο Παπαργυρίου, Λειτουργό του Υψίστου στο αδελφό Γεράνι Ρεθύμνης καθώς και εικοσαμελή αντιπροσωπεία έχουσα επικεφαλής τον αγαπητό σε όλους μας κοινοτάρχη Γερανίου κ. Ανδρέα Κλαψινό.
Το Σάββατο, 23 Νοεμβρίου ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και η συνοδεία του επισκέφτηκαν, μαζί και ο Επίσκοπος Καρπασίας την Ιερά Μονή Αποστόλου Ανδρέα, άλλα προσκυνήματα στην Αγία γη της Καρπασίας και σίγουρα το Γεράνι μας.
Η υπόλοιπη αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τη φιλοξενούσα πόλη της Λάρνακος.
Οι επίσημοι εορτασμοί άρχισαν με πανηγυρική λειτουργία από τον Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου στο Δήμο Αραδίππου χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, του πατέρα Νικόλαου Παπαργυρίου, του πατέρα Σταματίου και τους ιερείς του ναού.
Κατ' αυτή έγινε δοξολογία υπέρ απελευθερώσεως της ημικατεχόμενης πατρίδας μας από την κατοχική Τουρκία καθώς και μνημόσυνο των πέραν των 250 γερανιωτών που απεδήμησαν εις Κύριον μετά την τουρκική εισβολή του 1974.
Ακολούθησε στις 12:30 μ.μ. Πανηγυρική συνεστίαση στο κέντρο Αστέρια με τη συμμετοχή πέραν των 350 συνδαιτημόνων
Τη συνεστίαση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Φώτης Φωτίου Επίτροπος Προεδρίας ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, βουλευτές, δήμαρχοι, κοινοτάρχες, πρόεδροι σωματείων καθώς και άλλοι προσκεκλημένοι.
Κατά την επίσημη τελετή απηύθυναν χαιρετισμούς ο κ. Φωτίου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης, ο Σεβασιώτατος Επίσκοπος Καρπασίας, ο Κοινοτάρχης Γερανίου κ. Ανδρέας Κλαψινός, ο Κοινοτάρχης Γερανίου Αμμοχώστου κ. Αντώνης Ηλία, ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου κ. Ανδρέας Πέτρου και απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε άτομα που προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινότητά μας και απεδήμησαν εις Κύριο. Τιμητικές διακρίσεις απενεμήθηκαν στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης, τον Επίσκοπο Καρπασίας και στον Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Παπαργυρίου.
Την όλη εκδήλωση,που κράτησε για ώρες, συνόδευε με το τραγούδι της η χαρισματική Νεφέλη Αντωνίου και χόρευε το χορευτικό συγκρότημα " Συναπάντημα μιας Αγάπης "
Τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου' ανήμερα της εορτής της Αγίας Αικατερίνης οργανώθηκε προσκυνηματική εκδρομή για τους αδελφούς εκ Γερανίου Ρεθύμης συνοδευόμενοι από ημέτερους γερανιώτες στην κατεχόμενη γη μας . Επισκέφτηκαν αρχικά την κατεχόμενη Κερύνεια κι από εκεί, με ανατολική κατεύθυνση, οδηγήθηκαν προς το Μεσαιωνικό Μοναστήρι του Πέλλα - Πάις. Ακολούθως επισκέφτηκαν το θερινό εξοχικό θέρετρο της Καντάρας και το απερειπωμένο και λεηλατημένο Μοναστήρι της Παναγίας Παντανάσσης . Οι κατακτητές χάλασαν ό,τι υπήρχε γύρω από το Μονή. Απέμεινε μόνο το καθολικό της Μονής το οποίο χρησιμοποιείται ως αποθήκη οικοδομικών υλικών και υπνοδωμάτιο εργάτη .Οι περίτεχνες πολύ παλιές εικόνες μεταφέρθηκαν από Τούρκους ιερόσυλους και βρίσκονται στη Γερμανία. Ακολούθως, τέσσερα χιλιόμετρα νοτιότερα,είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Γεράνι μας το οποίο, βέβαια, δεν είναι αυτό που αφήσαμε το 1974. Χάλασαν τα μισά σπίτια καθώς και τον ιερό ναό της Αγίας Αικατερίνης, προστάτιδας της κοινότητας. Το εξαιρέτου αρχιτεκτονικής παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου το μετάτρεψαν σε τζαμί το δε ξωκκλήσι της Παναγίας Ευαγγελίστριας σε αποθήκη σανού. Το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου χρησιμοποιείται σήμερα ως εργοστάσιο κατασκευής πλεκτών και το Κέντρο Νεότητος σε μάντρα προβάτων.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν την εντός των τειχών παλαιάς πόλης της Αμμοχώστου τον ιστορικό και υπερόχου αρχιτεκτονικής Ναό του Αγίου Νικολάου.
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και η συνοδεία του συναντήθηκαν με το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο.
Το βράδυ της ίδιας μέρας οργανώθηκε στο οίκημα του Προσφυγικού μας Σωματείου στη Λάρνακα τρικούβερτο αποχαιρετιστήριο γλέντι στην παρουσία του Αγίου Ρεθύμνης και του Πρωτοπρεσβύτερου Νικόλαου Παπαργυρίου καθώς και του φιλόξενου άρχοντα της Αμμοχώστου Κωνσταντίνου Λόρδου.
Η αποστολή ανεχώρησε επιστρέφοντας οίκαδε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου. Προ της αναχωρήσεως είχε την ευκαιρία να περιδιαβάσει, έστω και για λίγο, την πόλη της Λεμεσού και της Πάφου.

Στο επανειδείν αγαπητοί φίλοι .







Ιανουάριος 2022 Κ. Σ Γερανίου
Τον Νεοεκλέγεντα Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου υπέρτιμο και έξαρχο Άνω Κρήτης και Πελάγους Κρητικού Κ.Κ Ευγένιο, εμείς οι Γερανιώτες της Κύπρου που είχαμε την τύχη να πάρουμε την ευλογία του πριν δύο χρόνια στην Κύπρο, ακούγωντας το χαρμόσυνο νέο για την εκλογή του ως νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, του ευχόμαστε Υγεία και Δύναμη για το δύσκολο ποιμαντορικό έργο που του ανατέθηκε.
Εις πολλά έτη Δέσποτα.
Με αγάπη Χριστού
Ανδρέας Πέτρου


Γρήγορη Ενημέρωση

13 Φεβρουαρίου 2024

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13/2/2024 συνάντηση Γερανιωτών για  ..........

περισσότερα »

20 Νοεμβρίου 2023

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20/11/2023 στο οίκημά μας στη  ..........

περισσότερα »

19 Νοεμβρίου 2023

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19/11/2023 στον ΙΝ Αγ Γεωργίου Κοντού..........

περισσότερα »

23 Απριλίου 2023

Σαν Γεράνι Αμμοχώστου είμασταν στην εκδήλωση στο Γεράνι Ρεθύμνου Κρήτης..........

περισσότερα »



Έφυγε από την ζωή ο δάσκαλός μας Παναγιώτης Παπαγεωργίου, μετά από πρόβλημα υγείας. Ένας άνθρωπος που έδινε τα πάντα για το αγαπημένο του Γεράνι. Καλό ταξίδι....................

περισσότερα »



Παγκοινωτικοί εορτασμοί προς τιμή της Αγίας Αικατερίνης προστάτιδος της εκτοπισμένης εδώ και σαράντα πέντε χρόνια κοινότητας Γερανίου Αμμοχώστου

περισσότερα »



Όλη η γραφικότητα, η ομορφιά κι η χάρη συμπυκνωμένη σε μια λέξη:
ΓΕΡΑΝΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ.

Του Παναγιώτη Παπαγεωργίου

περισσότερα »


Ποίημα συνταχθέν από το Μάρκο Μαρινάκη Τρομάρα για τη διδυμοποίηση του χωριού του, του Γερανίου του νομού Ρεθύμνης της Ηρωοτόκου Κρήτης με το Γεράνι Αμμοχώστου

περισσότερα »

Αναμνήσεις από το Γεράνι

Χειρόγραφα Ποιήματα του χωριανού μας μ. Κυριάκου Παύλου Τσιαρρούι...

περισσότερα »

Μαζί στους αγώνες πλέον τα δυό Γεράνια Κύπρου και Ελλάδας μετά την διδυμοποίησή τους στις 23 του μήνα...

περισσότερα »

Επετειακή έκδοση 16σέλιδου επ΄ευκαιρία της διδυμοποίησης από το Κοινοτικό Συμβούλιο Γερανίου.

περισσότερα »