Εκπαίδευση

Πρωτολειτούργησε σχολείο στο Γεράνι τη Σχολική χρονιά 1900-1901. Ως τότε τα παιδιά φοιτούσαν στο Δημοτικό σχολείο Αγίου Ηλία, γειτονικού χωριού ,το οποίο ήταν Σύμπλεγμα Σχολείου Αγίου Ηλία -Γερανίου. Τον επόμενο χρόνο επανήλθαν στον Άγιο Ηλία. Ο δάσκαλος εκεί, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ήταν Γερανιώτης. Το 1912 επαναλειτούργησε στο Γεράνι και παρέμεινε οριστικά.
Ως αίθουσα διδασκαλίας χρησιμοποιήθηκε το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Οι δάσκαλοι τότε πληρώνονταν από τις κοινότητες.
Τη σχολική χρονιά 1921-1922 στεγάστηκε σε κανονική αίθουσα διδασκαλίας που ανηγέρθη ειδικά για να στεγάσει το σχολείο. Το 1958 χτίστηκε καινούριο σχολικό κτίριο σε έκταση οκτώ στρεμμάτων. Διέθετε αίθουσα διδασκαλίας, γραφείο του δασκάλου, έναν τεράστιο κήπο, γήπεδο ποδοσφαίρου, το οποίο χρησιμοποιούσε και η ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού, γήπεδο πετόσφαιρας καθώς και δενδρώνα (ελιές και χαρουπιές).
Τα παιδιά, ήταν όλα εργατικά, φιλότιμα, μελετηρά, πρόθυμα να εκτελέσουν κάθε αποστολή, αγαπημένα μεταξύ τους. Συντηρούσαν από μόνα τους έναν ολόκληρο κήπο. Φύτευαν και περιποιούνταν όλων των λογιών τα λουλούδια καθώς και τον δενδρώνα. Αγροτόπαιδα όπως ήταν, συνηθισμένα σ’ όλες σχεδόν τις δουλειές του χωραφιού και της στάνης και αρκούντως σκληραγωγημένα δεν είχαν ιδιαίτερη ανάγκη καθοδήγησης στις δουλειές του κήπου.
Σχεδόν όλα τα παιδιά συνέχιζαν τις σπουδές τους άλλοι στο Γυμνάσιο Τρικώμου, γειτονικής κωμόπολης, και άλλοι στο ονομαστό Πρώτο Γυμνάσιο Αμμοχώστου και αργότερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ή σε Πανεπιστήμια του Λονδίνου.


Γρήγορη Ενημέρωση

13 Φεβρουαρίου 2024

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13/2/2024 συνάντηση Γερανιωτών για  ..........

περισσότερα »

20 Νοεμβρίου 2023

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20/11/2023 στο οίκημά μας στη  ..........

περισσότερα »

19 Νοεμβρίου 2023

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19/11/2023 στον ΙΝ Αγ Γεωργίου Κοντού..........

περισσότερα »

23 Απριλίου 2023

Σαν Γεράνι Αμμοχώστου είμασταν στην εκδήλωση στο Γεράνι Ρεθύμνου Κρήτης..........

περισσότερα »Έφυγε από την ζωή ο δάσκαλός μας Παναγιώτης Παπαγεωργίου, μετά από πρόβλημα υγείας. Ένας άνθρωπος που έδινε τα πάντα για το αγαπημένο του Γεράνι. Καλό ταξίδι....................

περισσότερα »Παγκοινωτικοί εορτασμοί προς τιμή της Αγίας Αικατερίνης προστάτιδος της εκτοπισμένης εδώ και σαράντα πέντε χρόνια κοινότητας Γερανίου Αμμοχώστου

περισσότερα »Όλη η γραφικότητα, η ομορφιά κι η χάρη συμπυκνωμένη σε μια λέξη:
ΓΕΡΑΝΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ.

Του Παναγιώτη Παπαγεωργίου

περισσότερα »


Ποίημα συνταχθέν από το Μάρκο Μαρινάκη Τρομάρα για τη διδυμοποίηση του χωριού του, του Γερανίου του νομού Ρεθύμνης της Ηρωοτόκου Κρήτης με το Γεράνι Αμμοχώστου

περισσότερα »

Αναμνήσεις από το Γεράνι

Χειρόγραφα Ποιήματα του χωριανού μας μ. Κυριάκου Παύλου Τσιαρρούι...

περισσότερα »

Μαζί στους αγώνες πλέον τα δυό Γεράνια Κύπρου και Ελλάδας μετά την διδυμοποίησή τους στις 23 του μήνα...

περισσότερα »

Επετειακή έκδοση 16σέλιδου επ΄ευκαιρία της διδυμοποίησης από το Κοινοτικό Συμβούλιο Γερανίου.

περισσότερα »