Γρήγορη Ενημέρωση


Ποίημα συνταχθέν από το Μάρκο Μαρινάκη Τρομάρα για τη διδυμοποίηση του χωριού του, του Γερανίου του νομού Ρεθύμνης της Ηρωοτόκου Κρήτης με το Γεράνι Αμμοχώστου
περισσότερα »


Αναμνήσεις από το Γεράνι
Χειρόγραφα Ποιήματα του χωριανού μας μ. Κυριάκου Παύλου Τσιαρρούι...
περισσότερα »


Μαζί στους αγώνες πλέον τα δυό Γεράνια Κύπρου και Ελλάδαςμετά την διδυμοποίησή τους στις 23 του μήνα...
περισσότερα »


Επετειακή έκδοση 16σέλιδου επ΄ευκαιρία της διδυμοποίησης από το Κοινοτικό Συμβούλιο Γερανίου.
περισσότερα »


Ιεροί Ναοί

Στην κοινότητα υπήρχαν τρεις Ναοί. Ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης-o κυρίως Ναός-, το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο του χωριού και το Ξωκκλήσι της Παναγίας της Ευαγγελίστριας επί της κορυφής λόφου, ένα χιλιόμετρο δυτικά του χωριού.
Ο ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης, εξαιρέτου αρχιτεκτονικής, αφού απογυμνώθηκε από τους νεοβαρβάρους της Ανατολίας, που κατοικούν το χωριό, αφού αφαιρέθηκαν πόρτες, παράθυρα, ακόμη και τα μάρμαρα του δαπέδου κατέπεσε σταδιακά. Σήμερα στη θέση του και στη θέση του συνεχόμενου παλαιού κοιμητηρίου δεν απομένει παρά ένα τεράστιο οικόπεδο όπου σταθμεύουν μηχανήματα. Το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μετατράπηκε σε τζαμί και το Ξωκκλήσι της Παναγίας σε αποθήκη σανού. Οι ιερές εικόνες, μερικές πολύ παλαιές καθώς και τα άλλα ιερά σκεύη, αρπάχτηκαν από ιερόσυλους και πουλήθηκαν σε βρώμικα παζάρια. Η ιεροσυλία έχει μετατραπεί σε επιστήμη από τους κατακτητές. Ατιμώρητο και ενθαρρυνόμενο το έγκλημα ανθεί.