Γρήγορη Ενημέρωση


Ποίημα συνταχθέν από το Μάρκο Μαρινάκη Τρομάρα για τη διδυμοποίηση του χωριού του, του Γερανίου του νομού Ρεθύμνης της Ηρωοτόκου Κρήτης με το Γεράνι Αμμοχώστου
περισσότερα »


Αναμνήσεις από το Γεράνι
Χειρόγραφα Ποιήματα του χωριανού μας μ. Κυριάκου Παύλου Τσιαρρούι...
περισσότερα »


Μαζί στους αγώνες πλέον τα δυό Γεράνια Κύπρου και Ελλάδαςμετά την διδυμοποίησή τους στις 23 του μήνα...
περισσότερα »


Επετειακή έκδοση 16σέλιδου επ΄ευκαιρία της διδυμοποίησης από το Κοινοτικό Συμβούλιο Γερανίου.
περισσότερα »


Διδυμοποίηση Γερανιού Αμμοχώστου Κύπρου με Γεράνι Ρεθύμνου Κρήτης

ΔΙΔΥΜΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΡΑΝΙΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - ΓΕΡΑΝΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ.

Πολυμελής αντιπροσωπεία από το Γεράνι Αμμοχώστου αποτελούμενη εξ εβδομήκοντα περίπου ατόμων αναχώρησε ήδη για το Γεράνι Ρεθύμνου για να πάρει μέρος στην τελετή διδυμοποίησης με την ομώνυμη κοινότητα. Αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου. Την ημέρα αυτή το Γεράνι Ρεθύμνου γιορτάζει τον Πολιούχο Άγιο της κοινότητας, τον Άγιο Γεώργιο.

Μεταφέρουμε και εμείς τη δική μας αγάπη προς το μαρτυρικό λαό της Κρήτης και τον άμετρο σεβασμό μας στους διαχρονικούς αγώνες του για την ελευθερία, ύψιστο αγαθό του ανθρώπινου γένους.

Μαζί μας μεταβαίνει και το χορευτικό συγκρότημα της Σ.Ε.Κ. Λάρνακας το οποίο θα παρουσιάσει κατά την τελετή διδυμοποίησης κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς.

Παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια θα παρουσιάσει η συγχωριανή μας Γεωργία Ευαγγέλου, νεαρή αοιδός.

Το σύνολο των Κυπρίων Γερανιωτών θεωρούμε ύψιστη τιμή τη διδυμοποίηση με τους συμπολίτες και συγχωριανούς μας πια Γερανιώτες Ρεθύμνου. Θεωρούμε ότι έχουμε πια κι εμείς συντεταγμένο χωριό, έχουμε συγχωριανούς που μας αγαπούν και τους αγαπούμε. Κι άμα έλθει, και θα 'λθει, η ευλογημένη εκείνη μέρα και επανενωθεί η πατρίδα μας δίχως στρατεύματα κατοχής και εποίκους, που μολύνουν εδώ και σαράντα ένα χρόνια τα άγια εδάφη της, θα έχουμε κι εμείς το χωριό μας. Θα έχουμε πια δύο χωριά, ένα στην Κρήτη κι ένα στην Κύπρο. Το ίδιο κι οι αδελφοί μας από την Κρήτη, ένα εκεί, κι ένα  εδώ στην Κύπρο.

Η εδώ τελετή διδυμοποίηση θα γίνει, εκτός απροόπτου, την 23η Νοεμβρίου, κοντά της Αγίας Αικατερίνης, Πολιούχου Αγίας της κοινότητάς μας. Σίγουρα ελπίζουμε και προσευχόμαστε αυτή να γίνει στο ελεύθερο Γεράνι. Κι αν ρήμαξαν και μετάτρεψαν το πανέμορφο καρπασίτικο χωριό σε κρανίου τόπο οι εξ Ανατολίας βαρβάροι, θα το ανοικοδομήσουμε και πάλι πιο όμορφο, πιο συγκροτημένο, πιο ελκυστικό.

Κατά την εκεί επίσκεψή μας, ιερό προσκύνημα τη θεωρούμε στα άγια χώματα της Κρήτης, θα επισκεφτούμε, μεταξύ άλλων, την Ιερά μονή Αρκαδίου να καταθέσουμε γονυπετείς τον ύψιστο θαυμασμό μας για την ηρωική θυσία των αγωνιστών της ελευθερίας στις εννέα Νοεμβρίου 1866.                       

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.